viinamarjad-1

Viinamarjade kuivatamine toidukuivatiga

Pole vist inimest kes poleks kunagi söönud rosinaid. Rosinad on mõnusad magusad suupisted aga neis on ka väga palju kasulikke mineraale ja vitamiine. Talvisel ajal on rosinad asendamatu mineraaliallikas. Kuidas aga teha ise viinamarjadest rosinaid. Sellest räägimegi lähemalt. Rosinad on kuivatatud viinamarjad. Olenevalt viinamarja sordist on olemas päris erinevaid rosinaid – tumedaid ja heledaid rosinaid, suuri ja väikeseid, seemnetega ja ilma seemneteta rosinad. Viinamarjade kuivatamine…

kuivatatud kukeseened

Toidukuivati kasutamine

Toidukuivati üldine kasutamine Toidukuivatid on mudelite kaupa tehniliselt erinevad aga üldine tööpõhimõte toidu ja taimede ettevalmistamisel kuivatamiseks on sama. Edaspidi räägime ainult nn loomuliku protsessiga toidukuivatitest ehk sooja õhu toidukuivatid. Nende tööpõhimõte on võetud loodusest enesest. Päike soojendab ja tuul ventileerib. Maksimaalselt tervisliku tulemuse saamiseks on soovitav kasutada just selliseid looduslikke tsükleid imiteerivaid kuivateid.   Toidukuivati tööks ettevalmistamine Korralikes toidukuivatites on kas ABS plastist, alumiiniumist või…

kummeliõis

Milliseid ravimtaimi korjata ja kuivatada suvel?

Ravimtaimede kuivatamine Milline kuivati ravimtaimedele sobib Kõikide ravimtaimede kuivatamisel on kõige parem kasutada kaasaegset loomuliku protsessiga taimekuivatit ehk selline kuivati, mis kuivatab pehme soojuse ja õhuventileerimisega. Selline protsess jäljendav looduses toimuvaid protsesse. Igasugused dehüdraatorid ja muud kiirkuivatid rikuvad ravimtaimede õrna struktuuri ja kogu väärtuslik ravivägi läheb kaduma. Samuti aroom ja maitse. Ravimtaimed Ravimtaimedega saab oskusliku kasutamisega ravida enamus haigusi. Lisaks otsesele ravitoimele annavad ravimtaimede teed…

seente kuivatamine-2

Seente kuivatamine

Seente kuivatamine talviseks säilitamiseks on vana järgiproovitud meetod. Seda on teinud meie esivanemad juba tuhandeid aastaid. Seeni võib ka marineerida, soolata või muul moel sisse teha aga ainult kuivatamisel säilivad seente aroom ja maitseomadused nii hästi. Kui mõelda kuivatatud seente peale, siis kangastuvad paljudele võib olla esimese asjana vanadest muinasjutu raamatutest tuttavad nõiaköögi pildid. Pliidi all on tuli, katel podiseb tulel ja pliidi kohal nööridel…

tomati kuivatamine

Tomati kuivatamine kuivatis. Päikesekuivatatud tomatite tegemine.

Tõenäoliselt oled kuulnud või isegi proovinud lõunamaistest päikesekuivatatud tomatitest. Itaalias, prantsusmaal ja mujal lõuna euroopas on see väga levinud maitse- ja aroomiallikas toitudele ning muidu hõrgutis. Päikesekuivatatud tomat on väga kontsentreeritud tomatimaitsega. Müüakse kuivatatult lahtiselt või õlis. Päris ajaloolisel traditsioonilisel itaalia viisil me tomateid Eestimaal kuivatada ei saa kuna meie päike ei ole nii aktiivne ja kuum. Praktiliselt sama tulemuse saab aga kätte kui oma…

Saialill

Ravimtaimede korjamine ja kuivatamine

Ravimtaimi hakati teadaolevalt korjama ja raviks kasutama juba 5000 aastat tagasi aga ilmselt juba palju varem. Eri maades ja erinevates kultuurides on aegade jooksul ravimtaimede kasutamisse erinevalt suhtutud. Mõnedes maades on need teadmised sootuks kaduda lastud. Hiinas on need teadmised au sees hoitud ja ravimtaimedena kasutatakse seal pidevalt ca 250 liiki taimi. Ka põhjamaades ja Eestis on ravimtaimede kasutamise teadmised päris hästi säilinud. Kaasaegse keemiaravi…

Meil saab maksta:

seb-logo
swed-logo
lhv-logo
liisi-logo
visa_mastercard_logo
estojarelmaks-logo
Jälgi meid: