Jaapani kokanoad
Jaapani kokanoad on väga eriline sõnakombinatsioon. Paljude jaoks on jaapani noad midagi müstilist, mis meenutab samuraide terariistu aga paljude jaoks on see täiesti reaalne tööriist köögis. Jaapanlased on sepakunsti arendanud ilmselt sama kaua kui meie kuulsad esivanemad Vanemuise ja Kalevala aegadest.
Masstoodanguna toodetavate Euroopa kööginugadega võrreldes on Jaapani kokanoad kindlasti õhemad, kergemad ja palju teravamad. Samuti on neil meie jaoks natuke harjumatud kujud. See tuleneb jaapani traditsioonidest ja praktilisest vajadusest. Jaapanlastel on spetsiaalseid nugasid nii sushi viilutamiseks kui suurte tuunikalade tükeldamiseks ja fileerimiseks. Enamus nende kokanugadest on aga ka meile tuttavad.
Kui Sa ei ole varem väga head kokanuga kasutanud, siis on see alguses täiesti vapustav elamus. Olgu selleks üliteravad Saksa Robert Herderi kokanoad või Jaapani meistrite paremik – Sa tunned kohe, et noas elab nagu oma vaim, mis võtab juhtimise üle ja aitab Sind köögis. Töö muutub koheselt nagu sujuvaks meeskonnatööks koos vana meistriga. Iga lõige on täiuslik, kõik õnnestub…
Jaapani kokanoad valikus on Suncrafti ja Samura meistrite seeriad.
Suncraft Co,. Ltd on kokanugade tootmisele pühendunud Jaapani ettevõte, mis asub Jaapani nugade pealinnas Sekis, Gifu prefektuuris, kus on valmistatud suurepäraseid terariistu juba enam kui 800 aastat.
Samura kombineerib oskuslikult Jaapani nugade põhiolemuse kaasaegsete Lääne kasutajate vajadustega. Nugasid iseloomustab läbimõeldud disain ja ergonoomika, suurepärased lõikeomadused ning hea kvaliteet mõistliku hinnaga. Samura noad on algselt arendatud koostöös Jaapani parimate tootjatega, kuid tänapäeval toodetakse neid enamjaolt Hiinas.
Loe täiendavalt: Kööginugade teritamine, Lauanuga Old German,