Hakklihamasina valimine. Mida silmas pidada.
Hakklihamasina valimine- mida arvestada, et leida just endale sobiv ja parim lahendus
Hakklihamasina valimine võib tunduda keeruline ülessanne kuna tootjaid on nii palju ja kõik pakkujad kiidavad oma haklihamasinaid kõige paremaks. Kui natuke süveneda, siis tegelikult pilt nii väga lootusetult keeruline ei olegi.
Esimene valik- millist kvaliteediklassi oled valmis soetama
See pole kindlasti mingi lõplik tõde ja vabandan ette nende ees, kes teisiti arvavad, aga ma jagaks valikud kaheks selle alusel kas tegu on Euroopa tootjaga, kes reaalselt Euroopas toodab või on tegemist kindlasti hiina tootega. Hiinas toodavad suurem enamus suuri brände aga on ka erandeid ja päris Euroopa tootjaid.
Euroopas on juba mitu aastat üha tugevnev trend kasutajate hulgas, et eelistatakse jälle korralikke kohalikke tooteid ehk välditakse nn ühekordset kodutehnikat, mida ei saa remontida ja tuleb tõrke puhul ära visata. Muidugi võiks eelistada Euroopa toodet lihtsalt missioonitundest aga sellega võidate tegelikult ka kõvasti vastupidavuselt ja kvaliteedis.
Ühesõnaga esimene valik on selline- kas oled valmis minema odavaima hinna peale teades, et see on ilmselt ajutine ost. Või oled valmis panustama natuke rohkem tootele, mis kestab ja mille kasutamine pakub rohkem rõõmu.
Kui hoiate kaupluses käes hakklihamasinat, mis on väga kerge, üleni plastikust ja alumiiniumist, siis ilmselt sisetunne ütleb teile midagi. Kuulake seda sisemist häält.
Hakklihamasina valimine kodukööki
Hakklihamasin on nii koduses köögis kui suurköögis asendamatu abivahend. Asendamatu on ta ka väiketootjale ja jahimehele, kes töötlevad korraga läbi suuri koguseid liha.
Hakklihamasina populaarsus koduses köögis on viimastel aastatel uuesti kiiresti tõusnud kuna perenaised ja ka peremehed on hakanud üha rohkem ise kodus naturaalsest toorainest tervislikku toitu valmistama. Tervisliku toitumise teadlikkusega käib alati käsikäes teadmine milline peab olema üks korralik köögimasin.
Koduköögis tahame oma hakklihamasinalt kindlasti visa vastupidavust ja vähest hooldusvajadust. Kaasaegsed hakklihamasinad reeglina ongi suhteliselt hooldevabad ja kui neid puhtana hoida ja üle ei koorma, siis kestavad nad aastaid.
Oluline oleks, et hakklihamasinas poleks kasutatud ohtlikke plastikuid ja paremal juhul on korpus mitte alumiiniumist vaid malmist või roostevabast terasest. On olemas hakklihamasinad alumiiniuist korpusega mida siis kasutamisel vaikselt toidu sisse hõõrutakse. Alumiinium ei ole metall mida oma toidu sisse tahaksime.
Koduse hakklihamasina valimine peab arvestama veel ühte valikut. Kui suur peaks masin olema. Hakklihamasinatel on üldjuhul standardsed suurused ehk sissevõtuavade suurused. Mudeli nimed võivad olla mis iganes aga kuskil on kindlasti kirjas suurus. Näiteks Itaalia TRE Spade hakklihamasinatel on suurused TC-8, TC-12, TC-22 ja TC-32.
Liiga suur hakklihamasin on tüliks kuna on raske ja kobakas ning vajab hoiustamisel palju ruumi. Liiga väike hakklihamasin on jälle oma töö jaoks liiga nõrk või ei suuda vajalikku tööd küllalt kiiresti ära teha. Parim oleks leida optimaalne suurus.
Kodukasutuseks kui kasutate hakklihamasinat vahetevahel toidu tegemisel ja te ei pea kunagi laskma korraga läbi rohkem kui maksimaalselt paarkümmend kilo liha, siis sobib suurepäraselt suurus TRE Spade TC-8. TRE Spade TC-12 suurusega hakklihamasinat võiks soovitada kodukasutuseks juba siis kui kasutate masinat sagedamini või on korraga vaja lasta läbi suuremad kogused liha. Või kui teie peres on ka jahimehed või talupidajad ja vahel on vaja töödelda terve loomakere korraga. Vüi kui kasutate hakklihamasina koprust ka mahlapressi mooduliga toormahlade tegemisel. Siis on suurus TC-12 omal kohal. Suuremaid mudeleid kodukasutuseks enamasti ei soovitaks kui just masina hoidmine pole probleem ja eelistate suuremat.
Hakklihamasina valimine jahimeestele
Meie hakklihamaisnaid kasutavad väga paljud Eesti jahimehed ja jahiseltsid. Kuna meie hakklihamasinad on vastupidvatest metallidest ja loodud taluma suuri koormusi ja tihedat kasutamist, siis mida ühel hakklihamasinalt veel oodata.
Jahimeestele soovitaks hakklihamasina suurusi TC-12, TC-22 kuni TC-32.
Üksikjahimehele oleks praktilineTRE Spade TC-12 või TRE Spade TC-22 kuna TC-32 suurus ei saa ühe jahimehe puhul piisavalt rakendust ja on üsna raske tõsta ja suur hoida. Kõige rohkem valivad jahimehed omale kodukasutuseks mudelit TC-22 aga kuna TC-12 on muidugi väiksem ja soodsam, siis ka seda.
Kui hakklihamasin hangitakse kamba peale kasutamiseks ehk jahiseltsile, siis on TRE Spade TC-32 suurus omal kohal, sest sama koguse liha saab hakkida oluliselt kiiremini ja väiksema vaevaga.
Hakklihamasina tootlikkus tunnis
Hakklihamasinate puhul on heaks vihjeks vaadata- kui tootja seda on näidanud- milline on selle hakklihamasina mudeli suurim mugav töötlemiskogus tunnis.
Näiteks meie TRE Spade hakklihamasinte puhul on kogused järgmiselt:
- TC-32 puhul on suurim mugav kogus tunnis 320 kg
- TC-22 puhul 160 kg
- TC-12 puhul 100 kg ja
- TC-8 puhul 60 kg
See annab natuke infot kui on teada kui suuri koguseid plaanid ise korraga töödelda.
Hakklihamasina valimine restorani ja koolisööklasse
Tahtsin korra sellel teemal ka peatuda. Suured restoranid ja köögid teavad oma koormusi ja vajadusi kindlasti väga hästi. Koolisööklate puhul aga võiks mainida, et kuigi hinnalt väga soodne ei ole TC-8 mudel selleks otstarbeks loodud. TC-8 suurusega hakklihamasina mudelid on loodud peamiselt ikka kodukasutuseks. Seda on arvestatud nii disainis kui koormustes. Ta saab kõigega kenasti hakkama aga kui on vaja ikka tervele koolile kotleti liha hakkida, siis saab selle tööga TRE Spade TC-12 või TC-12 lihtsalt palju kiiremini hakkama. Kui koolide varustajad seda loevad, siis teete oma kooli kokkadele kindlasti head meelt kui valite köögitehnika alati väikese varuga.
Loodan, et oli kellegile kuskil abiks.
Hakklihamasina valimine kokkuvõtlikult
Üks hea hakklihamasin nii koju kui profikasutajale peaks olema:
1. Piisavalt tugev ja pikalt vastupidav
Teame, et tänapäeval on mitte-hiina tooteid väga raske leida aga see on siiski võimalik. Euroopas on pika-ajalise kogemuse ja traditsiooniga tootjaid, kes teevad nn eluaegseid hakklihamasinaid. Nende suur eelis on see, et toodetakse korralikest materjalidest nii et ka liikuvad osad kestavad aastakümneid. Samuti on tehniliste lahenduste taga tihti saja aastane kogemus ja patendid. Korralik nimi maksab palju ja vigu siin lubada ei saa.
Kaugelt imporditud seadmetel kasutatakse pigem plastiku ühendeid ja arvestatakse eluaega garantiiaja pikkusega. Ei saa pahaks panna, ka see on äristrateegia aga me ei pea sellist lähenemist oma rahaga toetama.
2. Korralikust materjalist
Väldi plastikust ja tavaplekist hakklihamasinaid, kuna need materjalid ei ole mugavad kasutada ja ei kesta kaua. Eriti annab see tunda liikuvatel osadel. Tavaliselt ei saa neid masinaid hooldada ja parandada ning ostetakse lihtsalt uus kui midagi juhtub.
Ei soovita ka alumiiniumist korpust nagu tihti odavamatel masstoodangu mudelitel on. Seda selle pärast, et alumiinium on siiski organismile keskmiselt ohtlik metall ja kui me hõõrutame teda vähehaaval oma toidu sisse, siis ei tee se meid tervemaks ja tugevamaks.
Hea hakklihamasin peaks olema kas malmist või roostevabast terasest koprusega ja vastupidavatest metallidest liikuvate osadega. Ideaalne oleks üleni roostevabast terasest korpus aga see on sageli väga kallis, seepärast on kõige populaarsemad kombineeritud korpusega hakklihamasinad. Kombineeritakse siis roostevabat terast ja malmi.
Heal hakklihamasinal on lõiketera karastatud terasest ja iseterituva mehanismiga. See on täiesti muretu lahendus paljudeks aastateks.
Lõikeplaadid ehk söelad on heal juhul kindlasti roostevabast terasest, sest just nemad saavad toore lihaga kõige tihedama kontakti. See on kõige hügieenilisem lahendus.
3. Kergesti puhastatav ja hooldatav
Oluline on tehniline lahendus. Kas pääsed igale poole kergesti ligi ja kas peale töö lõpetamist on lahtivõtmine ja puhastamine mugav. Vaata oma ostetav hakklihamasin selle pilguga üle. Kõige odavam ei ole alati kõige parem. Võid kaupluses masinaid vaadata kuidas nad puhastamiseks avanevad. Nii saabub kergesti silmiavav tõehetk kui üritad plastikust korpust avada.
Roostevaba teras ja malm on ka puhastamise ja hoolduse poolest väga head materjalid. Neid on kerge puhastada ja väga raske vigastada või kriimustada. Sellepärast on kõik profiköögi tarbed tavaliselt just roostevabast terasest.
4. Paraja suurusega
Vali just oma vajadustele õige suurusega hakklihamasin. Suurem pole alati parem- just paraja suurusega.
Hakklihamasina kasutamise hea tava
Kuna ameerikalik eluviis tungib peale, siis mainime ka eradi ära mida ei sobi hakklihamasinaga teha. Lihtsalt, et keegi ei saa öelda, et pole öeldud.
Hakklihamasin on eelkõige liha, peki ja spetsiaalse teraga ka seanaha töötlemiseks. Liha, pekk ja seanahk tuleb enne hakklihamasinasse sisestamist kindlasti parajateks tükkideks tükeldada. Mida suurem mudel, seda suuremad tükid võivad olla. Liha ei tohi olla jääs, ikka värske või üles sulatatud. Masinasse ei tohi suruda suuri lihakamakaid või pikki pekiribasid või nahatükke, isegi kui see peaks füüsiliselt õnnestuma. Niimoodi lõhute oma hakklihamasina ära ja selles ei ole siis kedagi teist võimalik süüdistada.
Hakklihamasinasse ei sobi panna konte, sügavkülmast võetud kõva liha, pekki ega nahka aga samuti looma kaelarihmu, laste mänguasju või muud sarnast. Naerate.. aga te ei kujuta ette mida on meie käest küsitud ja mida on inimesed üritanud oma hakklihamasinasse toppida. Ärge palun seda tehke ja siis kestab teie hakklihamasin aastakümneid ja on teile köögis hea abiline.
Loodame, et artikkel oli natuke abiks uue hakklihamasina valimisel
Kogu köögiseadmete valik meie E-poes: Toidukuivatid Vaakumpakendajad Hakklihamasinad Vorstipritsid Kööginoad Pipraveskid ja Soolatoosid
Hakklihamasina kasutamine, Toidukuivati kasutamine
Loe veel: Verivorsti kodus tegemine, Seente kuivatamine, Toidukuivati kasutamine, Tomati kuivatamine kuivatis, Ravimtaimede korjamine ja kuivatamine, Vaakumpakendamine on kiireim viis tervislikult toiduaineid säilitada, Milliseid ravimtaimi korjata ja kuivatada suvel, Mahlapress-vajalik abimees koduaias, Viinamarjade kuivatamine toidukuivatiga, Teadlik ja tervislik toitumine kerge vaevaga, Kasvuhoone on investeering tervisesse