Seente kuivatamine
Seente kuivatamine talviseks säilitamiseks on vana järgiproovitud meetod. Seda on teinud meie esivanemad juba tuhandeid aastaid. Seeni võib ka marineerida, soolata või muul moel sisse teha aga ainult kuivatamisel säilivad seente aroom ja maitseomadused nii hästi.
Kui mõelda kuivatatud seente peale, siis kangastuvad paljudele võib olla esimese asjana vanadest muinasjutu raamatutest tuttavad nõiaköögi pildid. Pliidi all on tuli, katel podiseb tulel ja pliidi kohal nööridel ripuvad erinevad ürdid ja seened. Nii see ilmselt muistsel ajal oligi.
Seente kuivatamine tugevdab seente maitseomadusi
Kuivatatud taimedes ja seentes säilib väga palju väge ja jõudu ehk vitamiine ja mineraale võrreldes marineerimise või kuumutava töötlemisega. Suur pluss on see, et kuivatamisel seente ja teiste taimede maitse tugevneb ja paraneb. Rääkisime juba tomatite kuivatamisest ja sellest kui palju tomati maitseomadused ja aroom kuivatamisel paranevad. Sama on seentega.
Seente kuivatamine- Milliseid seeni kuivatada
Kuivatada sobib väga paljusid seeni. Parimad ja tuntumad kuivatusseened on muidugi kukeseened ja puravikud. Aga neid on veel palju. Olgu näitena toodud levinumad kuivatamiseks sobivad seened nagu šampinjonid, pilvikud, kevadkogritsad, mürklid, tatikad, sirmikud, lambaseenikud, hobuheinikud, kännumamplid, põdramokk, männiliimik, kuuseriisikas ja porgandiriisikas.
Millal tuleks seente kuivatamist alustada?
Seeni on parem kuivatada nii pea kui võimalik peale korjamist. Esiteks tagab see parimad võimalikud maitseomadused ja aroomi peale kuivatamist. Teiseks hakkavad kohe peale seente korjamist toimima seenes mikroobsed ja ensüümilised lagunemisprotsessid, mis aeglustuvad kuivatamise käigus ning peatuvad täielikult alles seente lõplikult kuivamisel.
Seente ettevalmistamine kuivatamiseks
Kui korjate seeni kuivatamiseks, siis oleks hea korjata seened kuiva ilmaga ning puhastada liivast ja prügist pintsliga. Siis mitte puhastamiseks märjaks teha.
Väiksemad seened võib kuivatada tervelt ja suuremad lõigata väiksemaks. Suured ja lihavad puravikud tuleb kindlasti väiksemaks jagada. Kuivatiga kuivatades piisab kui puravikel võtta lihavad jalad ja kübarad eraldi.
Korralikel taimekuivatitel on seente jaoks kohe eraldi kuivatusreziimid ja ajalised programmid. Seente kuivatamine võtab tunduvalt vähem aega kui näiteks tometite kuivatamine ja ka temperatuur ei pea nii kõrge olema. Seened on õrnema struktuuriga ja neid ei pea üle küpsetama. Üleküpsetamise oht on peamisel praeahjus kuivatamisel, kuivatitis hoiab automaatika selle ära. Kõige parema maitse- ja aroomiomadustega tulemuse saab tasase programmiga.
Tre Spade taimekuivatitel on seente jaoks olemas automaatne programm P2, mis kuivatab temperatuuril 45C ja max aeg on kuni 18tundi. Kui aeg saab täis, siis hoiab kuivati seeni nn hooldusreziimis- hoiab õhu kergelt soojana ja pidevalt ringlemas, et seened ennast uuesti niiskust täis ei tõmbaks ja hallitus kallale ei tuleks. Nii võite seened kuivati hooleks jätta ka juhul kui peate kodust ära minema ja ei saa kohe valmis seeni pakendada.
Esimest korda seeni kuivatades võiks seente kuivamisel silma peal hoida. Õhukesed seenelõigud ja väiksemad seened saavad kenasti kuivaks juba oluliselt kiiremini. Paksud ja lihavad puravikud nõuavad rohkem aega aga ilmselt ikkagi vähem kui maksimaalne 18 tundi. Kuivatamise aeg sõltub ka seente niiskuse sisaldusest korjamise hetkel jne. Selle pärast on hea enda jaoks esimesel korral tähelepanekuid teha, et järgmisel korral oskad juba aega planeerida.
Valmis kuivatatud seened peaksid välja nägema päris ilusat värvi ning hea lõhnaga. Kukeseeni ja puravikke proovides on maitseelamus kohe tunda.
Kuivatatud seente säilitamine
Kuivatatud seened on kerged võõraid lõhnu külge võtma, seepärast ei maksa neid suvalisse kohta lahtiselt seisma unustada. Kuivatatud seened oleks kõige parem säilitada suletud paberkotis, riidekotis või klaasanumas.
Kuivatamisel kuivavad seened sõna ostseses mõttes kokku nii, et 1kg värsketest seentest saab ca 100g kuivatatud seeni.
Kuivatatud seeni võib soovi korral ka pulbriks jahvatada ja jahuna säilitada. See oleneb aga toitudest kuhu soovite hiljem seeni kasutada. Mõnede toitude puhul on ikka kuivatatud puravik või kukeseen tervikuna palju väärtuslikum kui maitseomadustega seenejahu.
Kuivatatud seente kasutamine
Kuivatatud mahedamaitselisi seeni nagu kukeseened, puravikud, punapuravikud, narmikud ja lambaseenikud on hea leotada enne kasutamist piimas või vees 1-4 tundi toatemperatuuril. Kui seeni murendatakse teise toidu hulka, siis pole neid vaja leotada.
Kuivatatud kibedamaitselisi seeni, mida peab tavaliselt kupatama, nagu riisikad tuleb enne kasutamist leotada 1 tund ja leotusvesi ära visata. Kevakogritsat tuleb enne kasutamist keetma lühiajaliselt kaks korda 5 minutit korraga ja mõlemal korral keetmisvesi ära visata.
Kogu köögiseadmete valik meie E-poes: Toidukuivatid Vaakumpakendajad Hakklihamasinad Vorstipritsid Kööginoad Pipraveskid ja Soolatoosid
Hakklihamasina kasutamine, Toidukuivati kasutamine
Loe veel: Tomatite kuivatamine ja päikesekuivatatud tomatid, Toidu- ja taimede kuivatid, Ravimtaimede korjamine ja kuivatamine, Toidukuivati kasutamine, Milliseid ravimtaimi korjata ja kuivatada suvel, Viinamarjade kuivatamine toidukuivatis